پیدایش و ظهور انواع دوربین عکاسی

در این مقاله میخواهیم مقدمه ی عکاسی و شرح پیدایش و ظهور انواع دوربیبن عکاسی در عرصه ی فن و هنر را بررسی. سپس گام به گام انواع دوربین های عکاسی و فیریک آن ها را بررسی کنیم. پیدایش اولیه ی عکاسی به فرانسه باز می گردد اما با این حال عکاسی هیچ گاه توسط یک فرد کشف نشده. بلکه به مرور در پی تلاش های بسیاری از افراد در زمینه های مختلف اکتشافات و نوآوری با گذر زمان در طول تاریخ کشف و تکمیل شده است.

انواع دوربین عکاسی
اساس کار انواع دوربین عکاسی

سال‌ها قبل از اختراع انواع دوربین عکاسی، اساس کار دوربین عکاسی وجود داشته‌است. موری فیلسوف چینی، ارسطو و اقلیدوس ریاضیدان یونانی در سدهٔ 4 و 5 یش از میلاد نحوهٔ کارکرد دوربین سوراخ سوزنی را شرح داده ‌بودند. در یونان باستان عقیده بر این بود که نور از چشم به سمت اشیا می‌تابد و بازتاب آن باعث دیدن می‌شود. ارسطو و اقلیدس با استفاده از تئوری سوراخ‌سوزنی تلاش کردند خلاف آن نظریه را ثابت کنند. آن‌ها در پشت دوربین‌های سوراخ سوزنی صفحه‌ای نیمه‌ مات قرار می‌دادند تا تصویر بازتاب ‌شده روی آن با چشم دیده شود. در قرن ششم میلادی، آنتمیوس ریاضی‌دان بیزانسی در آزمایش‌های خود از دوربین تاریک خانه‌ای استفاده کرد.

دشواری های رابطه ی عکاسی و هنر

رابطه ی انواع عکاسی و هنر از همان آغار با دشواری های زیادی در آمیخته بوده است. نقاشان همواره عکس را چیزی در حد یک پیش طرح مقدماتی، منبع پیش پا افتادهٔ اندیشه‌ها یا ثبت مضامینی دانسته‌اند که تدریجاً تکمیل شود و به صورت یک اثر کامل درمی‌آید. اختراع عکاسی پاسخی به کشش‌های هنری و نیروهای تاریخی تشکیل دهندهٔ شالودهٔ رمانیسم بود. بخش بزرگی از انگیزهٔ مخترعان زاییدهٔ تلاش برای رسیدن به عنصر حقیقی و عنصر طبیعی بوده‌است. کلمهٔ فتوگرافی از واژه های یونانی نور و نگارش مشتق شده‌است؛ که از ترکیب آن دو، نگارش با نور استخراج می‌شود.

اساس کار انواه دوربین عکاسی

اجزاء تشکیل دهنده ی انواع دوربین

بدنه : منظور همان بدنه اصلی دوربین است که اجزای دیگر به ان متصل می شوند.
لنز : از اجزاء اصلی یک دوربین بوده که معمولا شامل یک یا چند عدسی با سطح مقطع دایره ای است. البته دوربین های عکاسی بدون لنز نیز مانند Pin Hole Camera مورد استفاده قرار می گیرد.

صفحه ی حساس به نور : صفحه ای که تصویر سوژه روی آن تشکیل می شود و معمولا در نقاط انتهایی بدنه و در کانون لنز قرار می گیرد. در عکاسی آنالوگ، فیلم عکاسی و در عکاسی دیجیتال، سنسور نقش این صفحه را ایفا می کند. بر اساس اندازه ی این صفحه، دوربین ها به سه دسته ی عمومی قطع کوچک، قطع متوسط و قطع بزرگ تقسیم می شوند. دوربین های معمولی از دسته دوربین های قطع کوچک هستند.

عقبه یا back : در بعضی از دوربین ها مانند برخی از دوربین های قطع بزرگ، صفحه حساس در بخشی مجزا از بدنه دوربین قرار می گیرد که عقبه یا نامیده شده و امکانات ویژه ای را در اختیار عکاس قرار می دهد.

منظره یاب : به بخشی از دوربین اطلاق می شود که عکاس می تواند منظره ای را که توسط لنز به سمت آن نشانه رفته، در آن ببیند. منظره یاب در اکثر اوقات جهت انتخاب کادر دل خواه و واضح سازی به کار می رود. در برخی از دوربین ها، به علت مشکلات تکنیکی، تصویر در منظره یاب کاملا منطبق بر تصویر ثبت شده روی عکس نیست.

علت این که منظره یاب به صورت مجزا مطرح شد این است که در برخی از دوربین ها، منظره یاب جزئی مجزا از بدنه دوربین بوده و قابل تعویض است. در دوربین های انعکاسی اس ال آر ها، تصویر حاصل از لنز، پس از انعکاس از آینه ای در پشت لنز و عبور از منشوری در پشت منظره یاب، به چشم عکاس می رسد. در زمان عکاسی، آینه بالا رفته و نور به دریچه شاتر که در پشت آینه قرار گرفته می رسد.

اجزاء تشکیل دهنده ی انواع دوربین

مشکلات موجود در انواع دوربین های عکاسی

از مشکل های دوربین های انعکاسی این است که در لحظه ی عکس برداری، آینه به سمت بالا چرخیده و عکاس قادر به دیدن سوژه نیست. عیب دیگر این نوع دوربین، صدای حاصل از چرخش آینه است. در انواع دوربین های غیر انعکاسی یا دو لنزی که تصویر از لنز دیگری غیر از لنز عکاسی، به چشم می رسد. اگرچه با مشکلات بالا مواجه نیستیم، اما خطای پارالاکس وجود دارد. در این نوع دوربین های عکاسی، از آن جا که مکان لنز منظره یاب و لنز عکاسی، متفاوت است، تصویری که عکاس می بیند، دقیقا با تصویر ثبت شده یکی نیست، به این عدم انطباق، خطای پارالاکس می گویند.

دسته بندی دوربین ها :

همان طور که در عنوان قبلی مشاهده شد یک دسته بندی رایج در دوربین های عکاسی ، اندازه صفحه حساس آن هاست که سه دسته ی اصلی قطع کوچک، قطع متوسط و قطع بزرگ را شامل می شوند.
یکی دیگر از دسته بندی های رایج عبارت است از دوربین های ببین و بگیر(Point and Shoot)، کامپکت(Compact)، تک عدسی انعکاسی(Single Lens Reflex- SLR)، دو لنزی(Dual/Double Lens).

دوربین های ببین و بگیر(Point and Shoot cameras) :
در این دسته کافی است، عکاس، منظره را در منظره یاب ببیند و کلید شاتر را فشار بدهد تا دوربین به صورت خودکار عکاسی کند. معمولا امکانات و کیفیتی که این دوربین ها در اختیارعکاس قرار می دهند بسیار پایین تر از دوربین های دیگر است. بسیاری از دوربین های کامپکت دیجیتال هم از این دسته اند.

دوربین های کامپکت(Compact cameras) :
دوربین های کوچکی که معمولا لنز آنها قابل تعویض نیست و غالبا جهت مصارف غیر حرفه ای به کار می روند. البته در عرصه دیجیتال دوربین های کامپکتی با قابلیت های بسیار حرفه ای و کیفیتی حتی بالاتر از برخی از دوربین های حرفه ای عرضه شده اند. دوربین های دیجیتال سری GشرکتCanon شرکت از این دسته اند.
دوربین های تک عدسی انعکاسی(Single Lens Reflex- SLR cameras) :
این دوربین رایج ترین گونه دوربین خصوصا در عرصه حرفه ای است. مهم تریت خصیصه ی آن، این است که روی بدنه دوربین فقط از یک لنز استفاده می شود که قابل تعویض نیز هست.
دوربین های دو لنزی (Dual/Double Lens cameras) :
روی بدنه ی این دوربین ها از دو لنز استفاده می شود، این طراحی در دوربین های قطع متوسط بیش تر دیده می شود.
به طور کلی دوربین های حال حاضر یا دیجیتال (Digital)هستند که صفحه ی حساس الکترونیک(سنسور) دارند و یا آنالوگ(Analogue) که صفحه ی حساس شیمیایی دارند. بعضا تولید کنندگان در دوربین های دیجیتال از حرف D در ذکر دسته یا نام دوربین استفاده می کنند مانند DSLRوCanon 1D وNikon D90 و… .

انواع دوربین عکاسی و اجزای ان

خرید انواع دوربین عکاسی

هنگامی‌که یک دوربین دیجیتال خریداری می‌کنید، تنوعی از حالات خودکار دوربین برای شما فراهم می‌شود. این تنظیمات از پیش آماده ه‌شده هستند که شما را قادر به گرفتن یک عکسی با سرعت شاتر و اندازه دریچه دیافراگم بهینه می‌سازند. در آغاز کار عکاسی این حالات بسیار برای شما مفید خواهند بود. علاوه بر این، حالات مذکور برای یک عکاس حرفه‌ای نیز زمانی که مایل به گرفتن یک عکس سریع است، مقبول و مفید واقع خواهند شد. خودتان را با این حالات و تنظیمات به‌خوبی آشنا کنید و در استفاده از اجزای دوربین عکاسی راحت عمل کنید. به خاطر داشته باشید که هر دوربین دارای حالات از پیش تعریف‌شده‌ی خودش است.

تهیه ی اولین دوربین در دنیای عکاسی

اگر به تازگی وارد دنیای عکاسی شده باشید و بخواهید اولین دوربین خود را تهیه کنید. حال احتمالا با فاکتورها و عوامل بسیار زیادی روبرو خواهید شد که ممکن است شما را سردرگم کند. در این مواقع سوالات بسیار زیادی در ذهن شما تشکیل می‌شود که به پاسخ رسیدن برای هر کدام از آنها، یک مقوله‌ی طولانی و مجزا خواهد بود.
ممکن است از خودتان بپرسید که خب، چرا باید دوربین عکاسی بخرم ؟ اصلا ممکن است گوشی هوشمند من جوابگوی نیازهای من در عکاسی باشد ؟ آیا می‌شود بدون دوربین هم عکاسی کرد ؟ تفاوت دوربین‌های کامپکت با بدون آینه و DSLR چیست؟

کدام یک از انواع دوربین عکاسی را انتخاب کنم ؟

اصلا چرا دوربین اکشن را انتخاب نکنم ؟! اگر بخواهم دوربین DSLR تهیه کنم، تفاوت بین سنسور فول فریم و کراپ فریم چیست ؟ آیا رزولوشن فاکتوری مهم برای عکاسی است ؟ این اعداد و ارقامی که در مشخصات دوربین‌ها ارائه می‌کنند چه کاربردی دارند ؟
یا هزاران سوال دیگر که در هنگام انتخاب اولین دوربین ، از میان انبوهی از مدل‌ها از کمپانی‌های مختلف با قابلیت‌های متفاوت پدیدار می‌شوند. زمانی قضیه برایتان سخت‌تر خواهد شد که تا به حال تجربه انتخاب دوربین نداشته باشید یا اصلا عکاسی نکرده باشید.

اهمیت آشنایی با ساختمان و اجزاء دوربین عکاسی

برای شروع عکاسی لازم است تا با ساختمان و اجزای دوربین آشنا شویم تا ضمن یادگیری نام قسمت‌های مختلف دوربین ، کارآیی آن‌ها را در عکاسی بیاموزیم. اجزای دوربین عکاسی براساس کلیاتی معرفی می‌شوند که ممکن است در بعضی دوربین‌ها دیده نشوند و یا تغییری در عملکرد دوربین ها داشته باشند.
برای یادگیری صفر تا صد هنر عکاسی به طور پیش رفته و کاربرد آن در هر فن و حرفه ای مارا در دیگر مقالات رایگان سایت در مجموعه مقالات عکاسی دنبال کنید.

اجزاء دوربین عکاسی

آموزشگاه صدر اندیشه

آموزشگاه صدراندیشه با بیش از 30 سال سابقه درخشان زیر نظر سازمان فنی و حرفه ای کشور با داشتن تیم حرفه ای و با تجربه‌ توانسته بهترین آموزش های مناسب کسب و کار و ارتقا مهارت را برای هنرجویان ارائه دهد.

اینستاگرام صدر اندیشه

آدرس: اصفهــــان بر خیابان محتشم کاشانـی روبروی کوچه 42 – پلاک 15 – آموزشگاه فنی و حرفه ای صدر اندیشه

شماره تماس: 0993383168003136296732